10 iunie 2013

"Va e mila? V-am luat banii!"


De obicei nu dau bani la cersetori. Aprob si-i sustin pe cei ce aduna sticle, plastice si fier vechi, dar nu dau bani la cersetori. NU DAU!

Azi am intalnit un "exemplar" mai ciudat: fara o mana, ars groaznic pe jumatate din corp (cicatrice din alea oribile), omul parea pe jumatate drogat, si umbla dezbracat pana la brau - pentru sensibilizare, normal.
Desi parea lovit greu de soarta, nu m-am lasat impresionat.

Am mers la magazin, am cumparat ce aveam de cumparat (mai precis sare), la intoarcere omul nu mai era in acelasi loc, incepuse sa mearga pe drum. Mergea incet si, eu venind fix pe traseul lui, am avut timp sa ma uit mai atent.
Aproape fiecare om care trecea pe langa el ii dadea. Nu monezi, hartii. Adica minimum 1 leu. In doua minute a strans vreo 5 lei, si asta inseamna cam 150 de lei pe ora. Daca ar lucra "full time" ar castiga pe la 24000 de lei, cam 5000 de euro pe luna.
Repet, nu era un cersetor normal, era unul DISTRUS, ars, plin de cicatrice.
Ne-am obisnuit cu astia fara picioare, fara maini, totusi vazandu-l pe omul asta am simtit o gheara in spate. Dar am rezistat si nu i-am dat bani.

Am trecut de el, am ajuns la mine la scara si m-am asezat pe bordura sa-l urmaresc mai bine.

Omul era "insotit" de un tigan bine facut, cu "o sticla dă fresh dă portocale" dupa el, si fuma in sictir - aruncand chistocul pe jos, normal.
Ca un facut, cersetorul s-a oprit la 20 de metri de mine, s-a trantit pe jos si, cat a mai fumat borâtanul o tigara, a mai facut 5 lei.


La un moment dat am auzit: "Hai, gata!" si cersetorul distrus si-a pus tricoul pe el, "a predat incasarile" si au plecat impreuna.
De data asta mergea normal, nu mai schiopata, nu-si mai taraia nimic dupa el.

Well, cam asta e.

10 iunie 2013: lumea inca mai da bani la cersetori, si se mira cum de in Germania sau in alte tari nu exista specia asta.


P.S.: voi cat castigati pe ora?

P.S.2: imaginati-va ca ati fi un mahar de cersetori si ati aduna, nu 5000 de om, ci 2-3 mii de om, pe luna. Ai 3-4 cersetori grav mutilati, faci 10.000 de euro.
Intelegeti "Filantropica"?
Intelege cineva de ce in vest lumea nu se mai sensibilizeaza, NU SE MAI LASA PACALITA?!?





2 comentarii:

  1. Nu toti sunt asa, nu e cazul sa generalizezi. De fapt, generalizezi ca sa ii inchizi gura constiintei. Adevaratii ''amarati'' nu-i vezi la colt de strada, II CAUTI. Cine vrea sa faca milostenie ii cauta pe cei amarati, nu-i va vedea pe strada, pt ca multi nu cer. Ia sa te imprietenesti cu ei, sa le afli povestea de viata, sa mergi la ei acasa sa vezi conditiile in care stau si dupa aceeaa, sa-i judeci. Bineinteles ca sunt si ''lepre'' care strang pt tigani bastani, dar sunt usor de recunoscut; chiar si acestia sunt victime, pt ca daca nu strang cat li se impune, sunt batuti crunt. Eu stiam un biet batranel pe la Unirii, mi se rupea sufletul de el, stiam ca este sub ''tutela'' unui tigan care il batea si il imbrancea pt ca nu strangea suma :(( Trist, foarte trist, la un moment dat nu l-am mai vazut, pesemne ca s-a sfarsit sarmanul... Cazurile de oameni sarmani se afla de la unul de la altul, investighezi si vezi cu adevarat cum sunt. Exista oameni amarati in proportie de 70% restul sunt cei care cersesc pt altii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristina, ai ajus aici de la povestea cu mosul ala care citeste, nu? Adica, "citeste, e kul, sa-l ajutam!"
    Povestea aia ma lasa rece. Repet: un mos care si-a pus casa gaj la camatari si a ramas fara ea, un om cu capul pe umeri, aflat la o varsta, cand face lucruri din astea - isi amaneteaza EXISTENTA, nu merita nici un pic de compasiune. Va avea 10 milioane pensie, nu? Atunci pentru ce si-a pus casa gaj la camatari, ce sa faca cu atatia bani incat acum e "saracul!"?

    Nu am ce "gura constiintei" sa o inchid. Ma implic in proiecte sociale ATUNCI CAND ELE CHIAR MERTIA.
    Copiii acestia din Vaslui au povestea pe facebook dar nimeni nu a dat share:
    http://bucurestiidealtadata.blogspot.ro/2013/05/un-mic-ajutor-pentru-vaslui.html

    SUNT COPII. Copii, adica niste oameni care nu au experienta de viata, si nu au nici o vina ca asa e lumea in care traiesc acum.

    Mosul ala obosit "care citeste!!!!" a avut 'jde ani sa traiasca si sa inteleaga ca atunci cand iti pui casa gaj la camatari e foarte probabil sa ramai fara ea.
    Apropos, era casa data moka, de partid, nu?

    Eu nu am casa data moka, platesc chirie, ca 90% dintre tinerii de azi.
    Crede-ma, noi am sti sa pretuim asa ceva.
    Nu trebuie acum sa punem bani TOT NOI sa-i cumparam inconstientului casa, nu crezi?

    RăspundețiȘtergere