25 iunie 2013

Ulei de masline extravirgin, FALS!

Daca mergeti in Grecia cu Europa Travel, in Bulgaria ei fac o pauza la un popas pe care il numesc "la bomboane".
E un loc cu un magazin care vinde in special bomboane, dar si alte produse.

ATENTIE! - nu cumparati de la ei nici un fel de ulei de masline. E FALS!

Am cumparat o cutie de 5 litri (cea mai scumpa), care, nu numai ca nu are gust de masline, dar miroase oribil (a petrol lampant) si mi-e frica sa-l consum. Il voi arunca.

--------------------------

Sper ca e clar ca nu este vina companiei Europa Travel, ei nu fac decat sa duca niste turisti, pe un drum foarte umblat. Eu am avut excursii frumoase cu ei, sunt amabili - numai ca nu au de unde sti ce se afla in niste cutii SIGILATE, de la un magazin oarecare de pe traseu.

Puteti da "share" la povestea asta, sa nu mai fie si alti pagubiti in afara de mine.
Le-am scris si lor pe site, i-am sunat, voi trimite si e-mail.
--------------------------

Cum a fost treaba: cumparasem din Grecia o cutie de 5 si, pe drumul de intoarcere m-am gandit ca totusi era bine sa mai fi cumparat una, sa-i trimit si mamei "ulei extravirgin, original, Kalamata".
Cum deja eram pe drum, am luat de la un popas, din Bulgaria.
Pe cutie scrie "Ulei de masline extravirgin, Kalamata, produs in Grecia".
Aiurea, E FALS! Mi-e rusine sa-i trimit asa ceva mamei, voi imparti cutia din Grecia in doua, pe cel din Bulgaria il voi arunca.


Nu vreau sa se inteleaga gresit: eu merg anual in Italia, de vreo doi ani in Grecia, am stat si in Spania... fara exagerare, cred ca am cumparat si testat ZECI de marci de ulei de masline.
Am tinut cure cu ulei de masline, uneori imi place chiar sa beau asa ceva.

Uleiul din Bulgaria (pe care scria "made in Greece"), daca puteam sa-l miros, FUGEAM!
Acasa, de cum am scos dopul de pe cutie (dublu sigilat!), am stiut ca e in neregula.

Cu uleiurile din Grecia (cumparate din Grecia) nu am avut niciodata probleme (cinci marci testate pana acum).
----------------------------------
UPDATE:  
Am ajuns pana la Politia Economica din Grecia: problema a fost identificata din ianuarie, ei au retras tot ce era pe piata lor chiar de atunci.Desi mi-au spus ca au transmis informatia pe tot cuprinsul UE, se pare ca in Bulgaria n-a ajuns:

New case of improper oil within a week highlighted control EFET in Thessaloniki. The FSA specifically the Regional Directorate of Central Macedonia, in cooperation with the Financial Crime and the Second Chemical Services Thessaloniki, found handling product consisting of a mixture ARTIFICIAL SEED pigmented, sold marked EXTRA VIRGIN OLIVE OIL.

It is the product under the brand name "ELAIONIS" a pack of 5 L and ending 12/31/2015 , which is marked «PRODYCED - BOTTLED ATHINAIS SA, MAKRIS 40, KALAMATA» and marketed by the company "PAUL Intasun" , Mpoumpoulinas 76 Stavropol Thessaloniki.

The FSA demanded the immediate recall / withdrawal of the whole of the consignment from the above Adulterated - NON-SECURE product of the internal market and are already in development related checks.

Urging consumers who have already purchased the above product (photos below), do not eat it.

Πηγή: http://www.otyposnews.gr/archives/48244#ixzz2XJeXqUL2

6 comentarii:

 1. a fost un loc contrafacut asa scrie acolo.
  asta nu inseamna ca de la Kalamata tot uleiul e fals

  RăspundețiȘtergere
 2. Si eu am nimerit un lot fake. Nu are nici un gust si nici un miros...pana si ala de floarea soarelui (sau ce de masline din magazinele din Romanica) poate fi deosebit. Best before 31.12.2016 este al meu

  RăspundețiȘtergere
 3. beatrice - tanta strat19 ianuarie 2015 la 13:28

  Ma intereseaza, pentru ca uleiul de masline este foarte bun pentru sanatate, spuneti-ne mai multe va rog. Beatrice Strat

  RăspundețiȘtergere
 4. Tot ce este Bulgaresc este contrafacut cu exceptia raketilo de masini

  RăspundețiȘtergere
 5. Din pacate mi-am luat si eu teapa cu uleiul contrafacut. Am fost in Grecia cu Cistour si ne-am oprit la vestita La bomboane de unde am luat uleiul Kalamata cu 15€. As vrea sa ma adresez acum autoritatilor bulgare si grecesti.

  RăspundețiȘtergere
 6. Eu tocmai am mancat o maslina din cele kalamata cumparare de la Profi si mirosea toata a petrol.. a gaz.... Desi le_am tinut de ieri in apa pt a le desarà......sper sa nu patesc nimic... restul le arunc.. Nu mai indraznesc sa cumpar alta data..

  RăspundețiȘtergere