17 noiembrie 2011

Tableta electronica pentru elevi



Stiu ca poate par prea fitzos dar nu e asa: ce spuneti de ideea de a dota copiii cu manuale electronice (tip Amazon Kindle)?
Cand eram elev si aveam 6 ore, trebuia sa car 6 manuale + culegeri +maculatoare + caiete de teme.
Imaginati-va o tableta tip Kindle sau Nook (care e ieftina fata de una color & stuff), tableta care sa poata fi folosita 8 ani + anii de facultate, pe care sa se stocheze cam tot ce are nevoie un elev in materie de carte scolara.
Cartile de citit pentru acasa, manualele scolare, eventual culegerile, dictionare explicative (Kindle iti da sensul cuvantului pe loc, daca pui cursorul pe el).
O tableta din asta alb/negru costa pe la 100 de euro. Cu un program de tipul "o tableta pentru fiecare" ar ajunge la jumatate.
In 4 ani de gimnaziu sau de liceu, cate manuale cumpara copiii, cat cara?
Cred ca amortizarea investitiei s-ar face foarte usor!

Daca nu se poate renunta la maculatoare si caiete de teme, macar manualele sa reduca greutatea ghiozdanului.

La asta ma gandesc de vreo 3 zile... cam de cand mi-am cumparat Kindle-ul. :)




Nu mai spun ca tabletele astea specializate pentru text au optiuni de marire a fontului, sa nu te mai chiorasti aiurea, etc.
Cate mii de manuale se tiparesc si se arunca pe an?
Sa presupunem ca esti in facultate si ai vrea sa-ti readuci ceva aminte din fizica de liceu. Din 3 click-uri ai avea manualul de liceu pe ecran.

Proiectul nu ar taia foarte multe joburi, cei care gandesc manuale ar continua sa faca asta, tipografii ar iesi la pensie si in loc de tipografi s-ar angaja oameni care sa pagineze si sa converteasca totul in formate pentru tablete.
Cum a fosta maica-mea depasita de era computerelor, in cativa ani s-ar putea schimba o generatie de tipografi pe una de paginatori pentru tabletele scolare...

In plus, cei concediati la Jucu (si nu numai) ar puta face tablete... cata piata ar fi in Romania!???

4 comentarii:

  1. Te pomenesti ca am gresit adresa, am nimerit la "Bucurestii de maine" :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Un pasionat de vechi nu exclude un om "up-to-date" cu posibilitatile tehnice ale anului 2011.
    E mai placut sa citesti carti tiparite cand vrei sa citesti carti tiparite, si daca trebuie sa cari cate 6 manuale zinic, sa gasesti o solutie convenabila. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Excelenta idee,numai ca greu de pus in practica in Romania unde nu exista bani niciodata pentru nimic ce tine de educatie....In USA copiii folosesc demult tabletele acestea....

    RăspundețiȘtergere
  4. Am folosit un Kindle Touch pentru a inlocui vreo 4 cartulii pe care le car permanent dupa mine (chestii juridice) plus alte maculaturi specifice.
    Dupa aproximativ 8 luni, ecranul s-a defectat, nemaifunctionand functia de touch.
    Tableta a ajuns la cos, fiind de nereparat (costul reparatiei batea spre pretul altei tablite noi.
    Nu am abuzat de ea dar nici nu am carat-o in puf iar de folosit am folosit-o intensiv, redescoperind bucuria cititului din perspectiva unui ecran foarte asemanator cu hartia, ce nu oboseste ochii ca un ecran LCD.
    Oare ar putea rezista la un elev?

    RăspundețiȘtergere