02 februarie 2012

Pepsi... sticle din alea vechi! :-)

Pe ninsoarea si gerul asta mergi cu fata in pamant, incercand sa faci asa incat sa nu-ti bata vantul in fata. Altfel nu cred ca observam naveta de mai jos, aruncata intr-un morman de zapada.
Strada unde lucrez eu e o strada de case vechi, batranesti, unele "demolabile" pentru a face loc de vile de prost gust.
Pentru ca da, strada e in "zona buna", in Baneasa, unde casele vechi si cochete (chiar daca mai saracacioase la aspect) se demoleaza complet, fiind inlocuite de alte case, mai mari, mai cu etaj, desenate in linii simple de AutoCad.

Naveta era in fata gardului unei case care acum nu mai exista. Am trecut pe-acolo in zilele cand se demola - si ce simplu e sa demolezi o casa! Un buldozer, un excavator, o basculanta, si in maximum 24 de ore casa e la groapa Glina.
Dar despre actiunile si metodele astea poate voi scrie mai tarziu.

Acum, sa ne bucuram de "darul" gasit in zapada!

Am trecut si am luat 4 sticle. Doua de Pepsi, doua de suc "Intreprinderea sucuri si racoritoare Bucuresti".
A doua zi mi-am dat seama ca am facut o greseala si, cum naveta inca nu fusese ridicata de gunoieri, am luat-o pe toata.
Sticlle erau atat de inghetate la -15 grade incat, incercad sa scot una din naveta s-a rupt efectiv. Nu, nu s-a spart, S-A RUPT, ca o foaie de hartie: cu cat trageam de ea sa o scot (incet), cu atat ea se rupea. Am reusit sa "rup" trei sticle, apoi mi-am dat seama ca nu procedez bine.
Am bagat naveta in garajul firmei lasand-o "la reveneala" pana a doua zi... adica pana azi.
Azi le-am scos pe toate, le-am spalat, am incercat sa spal si naveta (ea e jegoasa in poza dar e un jeg "imbibat", naveta in sine a vazut multa apa fierbinte si detergent de vase).



Pentru ca am o meserie tehnica, si am paginat ziare si reviste multi ani, nu am putut sa nu observ calitatea productiei de atunci: pe nici o sticla gasita nu e centrat cuvantul PEPSI in logo, culorile logo-ului sunt altele de la sticla la sticla, scrisul mic nu e foare citibil pentru ca e "inecat" in vopsea...

Totusi se poate citi destul de bine (dar nu pe orice sticla) "marca inregistrata", "imbuteliat sub licenta Pepsico Inc. NY", "imbuteliat in Romania".




Ultimele doua fotografii contin si un alt fel de sticla - erau doar doua in naveta.
Sincer, desi am 34 de ani nu am prins nici un suc in sticlele de mai jos. Nu-mi aduc aminte nici un logo, nimic.
Brifcor se vindea in sticle nemarcate (asa imi aduc aminte), "Quick" parca tot in sticle nemarcate se vindea.

Colegul meu Toma, care are 43 de ani, isi aduce aminte de sticlele cu urs, si cica in ele se imbuteliau diverse sucuri facute de fabrica respectiva.
Daca la Pepsi stiai clar la ce culoare si gust sa te astepti, sticlele "Intreprinderea de sucuri si racoritoare Bucuresti" puteau contine suc de visine, de zmeura, de portocale, "lamaita", etc. (pentru fotografie am folosit ceai. :-) )





Later Edit: Am mai vorbit cu oameni de varsta mea sa vad daca isi aduc aminte de sticla cu ursul... La noi in Moldova (Vaslui, Iasi) nu aparuse. Noi ne aducem aminte sucurile fara eticheta pentru ca, pentru a fi reci, ele se puneau inainte de vanzare in niste cazi cu gheata si apa (sau, ma rog, apa era din topirea ghetii) si etichetele se dezlipeau... :-)
Mi-a revenit clar in memorie o scena din fata cofetariei "Amandina" din Vaslui, cand am cerut "quick" si mi-au desfacut o sticla uda, siroind de apa, luata din "cada" cu gheata... Normal ca fara eticheta! Daca prindeai spre sfarsitul sucurilor, se vedeau pe fundul bazinului muuulte etichete. :-)

6 comentarii:

  1. Aoleu, ce bine arata!! Au avut in vara cei de la Pepsi o campanie retro si aparusera pe piata sticlele astea!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu nu, sticlele sunt ALEA, alea de atunci!!

    RăspundețiȘtergere
  3. 41 de ani. In sticlele celalalte (sau in unele foarte asemanatoare) am prins Ci-Co (Google images(ci-co site:.ro).

    RăspundețiȘtergere
  4. Sigur sticla cu urs era de Cico, o am destul de clar in memorie (am 44 de ani).

    RăspundețiȘtergere
  5. Nooooo, pe sticla cu Cico scria (direct pe sticla) "CI-CO". Astea sunt de Brifcor iar ursul era sigla Intreprinderii de Racoritoare.

    RăspundețiȘtergere