01 ianuarie 2014

Vinul nostru versus vinul "lor"


A devenit o traditie ca Nicu, unchiul Alinei, sa ne trimita de Craciun "porcarii". "Porcarii" si vin.
Cum Nicu a fost carmanger, nu m-am mirat niciodata de calitatea produselor din carne. Are omul talentul lui, talent practicat 40 de ani. Da, PATRUZECI DE ANI DE JOB, lucreaza de la 16 ani.Cu vinul, in schimb... niciodata nu am baut un vin mai bun decat cel facut de el.
Si pot spune ca am baut ceva vin la viata mea - sa nu uitam ca bunicii mei sunt din Bucium, si la 10m in spatele viei lor imense era si via Gostatului. :)

Nicu face unul dintre cele mai bune vinuri, si cand voi bea unul si mai bun, am sa scriu despre asta.

Pana atunci, "la cumpana dintre ani", vinul alb al lui Nicu a batut la fundul gol sampania Cinzano. Am desfacut sampania, am ciocnit, am pus dopul inapoi (da, spre deosebire de Geoana, eu pot pune dopul inapoi la sampanie) si ne-am intors la vinul lui Nicu.


Ca de obicei, anul acesta l-am sunat sa-i confirm ca face cel mai bun vin alb cunoscut de mine.

Mi-a spus ca e cam trist, ca anul asta a fost mai greu cu strugurii. A fost mai greu pentru ca nu prea a gasit, sursa lui nu mai detine via.
- Cum adica?
- Pai batranul a murit, a lasat via nepotilor, care nepoti au tinut-o doi ani si au vandut-o.
- De ce?
- Nu prea le mai era rentabila, mult de munca, profit putin... au vandut-o unui francez.

Aici "m-a lovit", si asa a aparut acest articol.
A existat un om care a lucrat o viata in via lui. A muncit o viata si a fost multumit cu munca sa, cu productia asa, de a facut an de an struguri suficienti incat sa si vanda, si sa fie multumit incat sa continue munca si anul urmator.
Urmasii lui, mai tineri, cu mai multa putere de munca, au considerat ca aceasta proprietate nu e chiar profitabila, asa ca au decis sa o vanda. A cumparat-o un francez.
Banuiesc ca francezul respectiv nu e prost, ca, de fapt, nu va face decat sa aplice metoda batranului, poate chiar imbunatatita cu tehnica din 2013, astfel incat sa-si permita si sa fie multumit de profit.
Un francez va fi multumit de profitul unei afaceri careia un roman i-a dat cu piciorul.
"Nu ne vindem tara" din anii '90 capata un nou sens pentru mine.

Pana una/alta, cand veti desface vreo sticla cu eticheta frumoasa, sa va ganditi ca poate x% din struguri ar putea fi din Romania.
------------

P.S.: mai jos va dau un film pe care l-am facut anul trecut, cu un vin negru, cumparat tot de la producatori romani:Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu