Daca traiti in Bucuresti e imposibil sa nu fi auzit despre demolarile din Buzesti-Berzei.
Imi place sa fac fotografii, si afland ca acea zona va disparea (se va largi strada) m-am dus sa fotografiez... e totusi istoria orasului.
Lumea era in general resemnata cu ideea de progres, totusi vineri seara, o femeie foarte disperata, vanzandu-ma cu doua camere la gat a crezut ca reprezint vreun jurnal sau vreo asociatie ceva, asa ca m-a luat de mana si m-a tras in casa: "Veniti la mine sa vedeti ce-au facut!"
Scriu acum pentru ca i-am promis ca, desi nu lucrez la nici o asociatie si nici o publicatie, voi face ca problema ei sa fie auzita.
Nu vreau sa comentez daca ea are dreptate, daca primaria are dreptate, am sa prezint doar fotografii before/after si varianta ei, ca proprietar demolat (recunosc ca nu am sunat si la primarie sa aflu si varianta lor).
Astept comentariile/opiniile voastre.
Incep cu zona demolata (casa), inainte de excavatoare. Print screen dupa Google street-view:
Cazul cu pricina:
* familia Iliescu (inca) locuieste la numarul 57 pe strada Berzei.
* prima instiintare ca se vor face demolari a fost in august-septembrie 2010.
* in august 2010 si septembrie 2010 Primaria a invitat locuitorii zonei la doua intalniri pentru a lamuri si stabili situatia. Intalnirile au fost individuale.
* din septembrie pana in ianuarie au venit prin posta inca 3 avize de demolare - desi proprietarii spun ca nu se intelesesera cu Primaria pentru despagubiri.
* informatiile ulterioare despre evolutia situatiei au fost publicate (si urmarite de proprietari) pe site-ul PMB.
* pe strada Berzei sunt foarte putini proprietari de drept, imobilele apartineau in majoritate fostului ICRAL. Imobilele nu au fost revendicate dupa Revolutie (asta din cate stiu membrii familiei Iliescu) si de aceea proprietarii ramasi nu au putut face o asociatie.
* proprietatea a pierdut aproximativ 230mp, loc pe care se va largi soseaua.
* cei 230mp au fost evaluati initial la 200.000 de euro (aproximativ 870 euro/mp), dupa contestatia proprietarilor suma a scazut la 120.000 de euro (aproximativ 520 euro/mp).
* imobilul nu este inclus in patrimoniu national, familia nu a facut demersurile necesare (sunt 5 etape, cu 5 calificative).
* initial casa avea 9 camere, in doua camere (+baie) locuia alta persoana, alt proprietar (randul de geamuri de la strada, de la etaj). Familia Iliescu avea doar 7 camere din cele 9, suma pretul pentru despagubire a fost doar pentru partea dumnealor, doamna Iliescu nu stie la cat a evaluat primaria si proprietatea celorlalte doua camere.
* in 12 ianuarie au venit reprezentantii Primariei impreuna cu reprezentantii firmei de demolari si politia locala. Li s-a tras linie cu creta prin casa si au fost instiintati ca in 3 zile vor veni buldozerele sa darame - ceea ce s-a si intamplat.
* din proprietatea initiala au mai ramas aproximativ 300mp, suprafata pe care se afla bucata ramasa din casa (au ramas 3 camere + baie + bucatarie), un garaj si restul curte.
* in acest moment (31 ianuarie 2011) zona este debransata de la utilitati: electricitate, apa, gaz.
* familia Iliescu locuieste acum in bucata de casa ramasa, necesitatile zilnice si le asigura la locuinta fiicei lor, in alta parte a orasului.
* familia Iliescu sustine ca i s-au mai demolat abuziv o casa aflata pe strada Virgiliu (in zona), casa in care a locuit unchiul lor, geologul George Murgeanu.
Fotografii facute in acest week-end:
"Insigna de pilot" de Oviziu Zotta
Acum 8 luni
Partea proasta e ca cei 300 de metri ramasi sunt cam blocati caci nu se cunosc reglementarile de construire pe viitoarea artera. Oricum, 300 mp ramasi, la gabaritul strazii, cred ca sunt insuficienti pentru a mai construi ceva potrivit desi legal 200 mp ar fi suficienti.
RăspundețiȘtergereDin studiul de caz extragem trei idei principale:
RăspundețiȘtergere"prima instiintare ca se vor face demolari a fost in august-septembrie 2010". Proiectul era aprobat cu mult timp in urma. Informarea cetateanului 0.
"pe strada Berzei sunt foarte putini proprietari de drept, imobilele apartineau in majoritate fostului ICRAL". Nationalizarile abuzive au fost reteta succesului pentru facilitarea demolarilor contemporane. Trist e ca fostii proprietari n-au fost in nici un fel sustinuti de autoritati sa-si recupereze proprietatile si sa ajute la reabilitarea zonei. Poate ca multora nici nu le-a pasat si au preferat sa se complaca cu ideea ca e prea multa bataie de cap pentru un petic de pamant si o cocioaba in tiganie.
"imobilul nu este inclus in patrimoniu national, familia nu a facut demersurile necesare (sunt 5 etape, cu 5 calificative)." Sa fie birocratie excesiva, sa fie indolenta, sa fie saracie?
trista si absurda povestea despre cum o casa a ramas injumatatita.poza de interior e interesanta - o incapere plina de personalitate ce vorbeste prin fiecare obiect ce o construieste despre viata oamenilor ce au trait-o.
RăspundețiȘtergereDespre abuzurile care au avut loc in Buzesti / Berzei as putea - si chiar intentionez sa - scriu o carte.
RăspundețiȘtergere@abracadabra: pentru clasarea unui monument ai nevoie de bani, de timp si de informatii. Este suficient sa te uiti la Legea monumentelor sa vezi lista de studii necesare si te apuca disperarea.
Si sa zicem ca s-ar merita tot chinul DACA in schimb ti-ar facilita renovarea sau nu ar mai putea sa o declaseze / demoleze.
Ironia este ca dupa ce dai bani si faci o gramada de studii si expertize ca s-o clasezi, iti vine un ministru de doi bani care semneaza pe loc un ordin de declasare ca sa dea cale libera haimanalelor de la primarie sa isi construiasca megalomania de strada.
In conditiile astea, de ce sa te mai chinui?
Normal ar fi ca o data clasata sa se asigure protectie totala - adica sa nu mai poata nimeni sa o declaseze. Asta ar contribui major la responsabilizarea proprietarilor de monumente (care le vor demolate ca sa vanda terenul mafiotilor) si a ministerului.
abracadabra ce vezi in poze este Berzei 65 ...
RăspundețiȘtergereiar d.p.v. legislativ o poza spune multe ...
Chiar suntem proprietari si daca vrei sa te convingi poti venii aici la fata locului
http://img12.imageshack.us/img12/1239/mdav.jpg