Ana Popandron - 17 Martie 2009V-ati intrebat vreodata de unde vin numele domnitorilor romani, nume cu care au ramas in istorie dar care sunt de fapt porecle? Daca da, iata raspunsul pentru cateva dintre ele.
Unul dintre fiii lui Mircea cel Batran, Radu, frate mai mare al lui Vlad Dracul, si care a domnit inaintea acestuia, a ramas cunoscut cu porecla Radu Prasnaglava. Noi il cunoastem mai bine din cartile de istorie drept Radu cel Chel (sau cel Plesuv). Insa se pare ca e o eroare de traducere din cauza faptului ca in romana “gol” inseamna si descoperit pe din afara (capul gol) dar si desert inauntru. Or, in limbile slave, pentru cap gol pe din afara exista termini inruditi cu termenii romani "plesuv" sau "plesu", dar "prasno" inseamna numai gol pe dinauntru. In sarba exista chiar termenul "prasnoglavac" pentru a vorbi de prostul satului. Deci porecla Prasnoglava data domnitorului nostru n-ar fi insemnat nicidecum Radu cel Plesuv, ci Radu Prostul.
Si porecla nepotului sau Radu, zis “
Cel Frumos” (fratele lui Vlad Tepes), tot porecla cu iz ironic a fost, pentru ca-i placuse de el, pe cand era tanar ostatic in Turcia, sultanului Mehmed al II-lea.
Mircea cel Batran a ajuns sa fie retinut in istorie cu acest nume pentru ca mai tarziu au fost alti domnitori cu numele Mircea, iar cronicarii, vorbind de Mircea, cel din veacurile trecute, i-au spus cel Batran. Si Eminescu s-a inselat crezand ca Mircea era batran cand s-a batut la Rovine cu sultanul.
Lui Vlad Dracul, tatal lui Vlad Tepes, nu i s-a spus asa pentru ca ar fi fost comparat cu Satana ori pentru ca n-ar fi fost iubit de tara. I s-a spus Dracul pentru ca Sigismund de Luxemburg a avut o anumita simpatie pentru acest fiu al lui Mircea si l-a luat intr-un ordin de cavaleri, ordin feudal pe care-l infiintase si care se numea Ordinul Dragonului. Era asemeni unul “club” select, o garda de onoare formata din mari feudali in care regele avea incredere si care jurau ca-i vor fi credinciosi pana la moarte. Vlad era atat de mandru ca facea parte din acest ordin de cavalerie, incat, odata ajuns domn al Tarii Romanesti, a pus sa se bata pe monede si sa se sculpteze, ca o emblem a lui, acel dragon. De aici i s-a zis in popor Vlad Dracul, adica Dragonul. De aici vine si numele de Dracula sau Draculea pentru el si pentru fiii sai.
De ce i se spunea Petru Cercel. Refugiat in Occident pentru a cauta sprijin in favoarea pretentiilor lui la domnie, acesta a stat o vreme la Curtea Frantei, pe langa regele Henric al III-lea, Curte extrem de rafinata si luxoasa, unde se ivise la barbati moda de a purta cercei, moda pe care a adoptat-o si Petru.
Sursa: Neagu Djuvara - O scurta istorie a romanilor povestita celor tineriIn fotografie:
Radu cel Mare (cel frumos)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu